Historia

Erämajasta tuli urheilukeskus

Kirjoittanut  Kaija  Lankia / YHTEISSANOMAT     13.02.2009

Havon kaukalo on nyt Kaitajärven rannassa

Jää on liukasta tänä iltana Savitaipaleen Laksiaisissa, kun Havon koululta Laksiaisen Erämiesten majan pihaan siirretty kiekkokaukalo vihitään virallisesti käyttöön. Luistelijoita ja pelimiehiä jäällä on ollut jo joulusta lähtien, vihkoon on kertynyt 300 nimeä ja se on vain osa käyttäjäkunnasta.

StU:n Havon-Kaihtulan osaston ja Havon talousalueen kyläyhdistyksen yhteisponnistusta kannattaakin juhlia, sillä siirtotyömaa on ollut hyvin mittava, miehet ja koneet ovat tehneet lukemattomia tunteja, että luistin taas kulkee kulmakunnalla.
- Laidat nousivat ensimmäisen kerran Havon koulun kentälle vuonna 1998. Kyläyhdistys sai silloin POMO-rahaa nykyrahaksi muutettuna 3 400 euroa, minkä ja kunnan avun turvin saatiin laidat, verkot ja maalit, muistaa kyläyhdistysaktiivi ja urheiluseuran varapuheenjohtaja Pekka Järvinen.

Niin kauan kuin koulu toimi, oli kaukalo ahkerassa käytössä ja sen jälkeenkin sitä käytettiin jonkin verran. Kunnossapito ja jäädyttäminen oli kuitenkin iso urakka:
- Vedenajosta alkoi tulla ylipääsemätön ongelma, kun vesi piti rahdata korkean mäen päälle. Sopivia säiliöitä ja riittävän isoja koneita ei tahtonut olla, Järvinen kertoo.

Koulun siirtyminen yksityisen omistukseen ei ollut este kaukalon pitämiselle vanhalla paikallaan, mutta sen myötä syntyi ajatus, että se voitaisiin siirtää Kaitajärven rantaan metsästysmajan yhteyteen.

Kahden syksyn talkooponnistus

- Puolitoista vuotta sitten teimme kuntaan anomuksen maa-alan saamiseksi kaukalon pohjaksi, ja kun päätös saatiin ja kunta kaatoi puut pois, aloitimme työt, osasto ja kyläyhdistys yhdessä, hän kertoo.

Toissa syksyn talkoissa poistettiin alueelta pintamaa, noin 50 traktorikuormallista ja tilalle ajettiin soraa tuhat kuutiota. Kaikki kulmakunnan isännät olivat traktoreineen mukana ja saivat palkaksi muutaman kerran soppaa ja yhden saunaillan. Tärkeä lenkki oli myös Ismo Saikko, joka antoi kaivuliikkeensä työpanoksen veloituksetta käyttöön, muistaa Järvinen kiittää.

Kun pohja oli noin vuoden verran laskeutunut, jatkettiin taas talkoita pystyttämällä laidat. Oman kylän putkimieheltä saatiin pumppu kaivoon, joka tehtiin kirkkaan jäädytysveden saamiseksi; Kaitajärven humusta ei letkuun haluttu.

StU:n Säänjärven osasto tuli mukaan urakkaan lahjoittamalla käyttöä vaille jääneen lämpimän pukukopin kaukalon sosiaalitilaksi. Vaikka onhan kaukalon äärellä hulppeammatkin sosiaalitilat: metsästysmajan rantasauna avantoineen. Keskiviikon pelivuoron jälkeen saunakin on lämmin.

Joulusta lähtien kaukaloa on jäädytetty kerran tai kahdesti viikossa. Maanantai-, keskiviikko- ja perjantai-iltaisin kyläkunnan miesväkeä myös Lemin puolelta on kaukalolla enemmänkin, ja myös viikonloppuisin on pelailtu, kertovat Ari Lavikka ja Jarkko Olkku, jotka tiistaina iltapäivällä laittoivat jäätä kuntoon jo avajaisiakin silmällä pitäen.

Tänään kello 18 alkavat juhlat käynnistetään ystävyysottelulla Havon-Kaihtulan ja Säänjärven osastojen välillä. Sen jälkeen pelataan luutapalloa ja käydään erilaisia kilpailuja ennen yleisäluisteluvuoroa. Martat hoitavat tarjoilua ja juhla päättyy avantosaunaan.

Kaija  Lankia